Despre noi Programe Noutati Publicatii Informatii utile Baze de date Achizitii Angajãri

Promovarea Nediscriminarii in Domeniul Locuirii Sociale si la Locul de Munca pentru Romi
click aici pentru detalii


Anunt selectie
click aici pentru detalii


Promovarea Nediscriminarii in Domeniul Locuirii Sociale si la Locul de Munca pentru Romi
click aici pentru detalii


Invitatie pentru Programul de pregatire complexa pentru tinerii activisti romi 2015
click aici pentru detalii


Invitatie pentru Programul de pregatire complexa pentru tinerii activisti romi 2015
click aici pentru detalii


Invitatie pentru Programul de pregatire complexa pentru tinerii activisti romi 2015
click aici pentru detalii


Invitatie pentru Programul de pregatire complexa pentru tinerii activisti romi 2015
click aici pentru detalii


Invitatie pentru Programul de pregatire complexa pentru tinerii activisti romi 2015
click aici pentru detalii


Invitatie pentru Programul de pregatire complexa pentru tinerii activisti romi 2015
click aici pentru detalii


CRCR Invitatie pentru Programul de pregatire complexa pentru tinerii activisti romi 2015;
click aici pentru detalii


Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi
Resource Center for Roma Communities
Str. TEBEI no. 21,
400305, Cluj Napoca, Romania
Tel. +40 264 420474
Fax +40 264 420474
Web: www.romacenter.ro
Facebook
 
Publicatii
 

Program de Publicare de Carte cu specific rom "Ai CARTE, ai parte"

Programul de sprijinire a publicarii de carti si reviste de valoare cu specific rom este unul din programele de granturi ale Centrului de Resurse pentru Comunitatile de Romi si se adreseaza organizatiilor neguvernamentale ale romilor care pot depune proiecte individual sau în parteneriat cu edituri, institutii de învatamânt, cultura si arta. Nu este însa exclus nici un domeniu de activitate, daca lucrarea este de valoare si prezinta interes pentru problematica romilor.

Programul contribuie la publicarea de carti si reviste de valoare, cu specific rom, în domeniile: literatura, poezie, traditii, istorie, lucrari de cercetare stiintifica, etc.

Obiective:
• Îmbogatirea patrimoniului cultural rom
• Facilitarea publicarii de carti de valoare, cu specific rom, în domeniile: literatura, poezie, traditii, istorie, lucrari de cercetare stiintifica sau un alt domeniu de interes pentru problematica romilor.
• Facilitarea cunoasterii culturii romani în rândul populatiei majoritare.

Grup tinta: Societatea româneasca
Principalele actiuni:
• Anuntarea programului;
• Evaluarea si jurizarea Cererilor;
• Supervizarea procesului de editare si tiparire a lucrarilor finantate.

Lista publicatiilor finantate de Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi:

1. Curs de limba rromani, autor prof. Gheorghe Sarau - Editura Dacia
Cursul reprezinta o reeditare în forma îmbunatatita a cursului de limba romani a prof. Gheorghe Sarau, publicat în 1994, care permite însusirea /perfectionarea limbii romani pe baza studiului individual sau în clasa. Precum autorul însusi declara "acest curs a fost conceput din perspectiva limbii rromani comune, atât prin cultivarea respectului fata de structurile gramaticale vechi rrome ce coexista în toate dialectele rrome cât si prin încurajarea elementelor lexicale vechi pastrate, miraculos, în unele dialecte."

2. Ghid de conversatie român-rrom de Gheorghe Sarau (Editura Kriterion, Colectia Biblioteca Rroma)
Se urmareste aspectul normal al limbii rromani, oferind posibilitatea tuturor rromilor, indiferent de dialectul vorbit si de spatiul geografic, sa se exprime si sa înteleaga limba romani comuna, care la nivel lexical coexista în toate dialectele rome.
De asemenea utilizarea unui ghid de conversatie reprezinta un mod mult mai atractiv de a învata expresii în limba romani.

3. Abecedar de Limba Romani pentru clasa I, Mailat Paula - autor, Olga Marcus, Mirena Cionca - coautori, Fundatia "Casrom România" Târgu Mures
Publicarea abecedarului de limba Romani pentru clasa I-a, în dialectul carpatic, vine în ajutorul învatatorilor si copiilor care predau/studiaza limba romani ca limba materna conform Ordinului MEN 3633/19.04.1999.

4. Nemeka - Voievodul tiganilor, Zsrinyi Gabor Irina (SC. ANSID International Romimpex Tg. Mures)
O culegere trilingva de proza si poezie scrise de un scriitor de etnie roma în scopul pastrarii folclorului rom.
Versiune in Româna-Romani si Maghiara-Romani

5. Ilonka Neni. Viata mea. Eletem, Konczei Csilla Editura Fundatiei pentru Studii Europene, Cluj
Lucrare biografica trilingva (româna, romani, maghiara) ilustrând viata lui Ilonka neni, romnie dintr-o comunitate urbana de romi, în care femeile alcatuiesc o minoritate interna deosebit de dezavantajata, cu toate ca sunt principalele responsabile de întretinerea familiei

6. Pachet antirasist educational de comunicare a traditiilor, obiceiurilor, culturii romilor "Romii în Europa Mileniului III, Ion Ionel
Reeditarea în forma revizuita a manualului de aritmetica trilingv si publicarea unui manual de comunicare culturala, ca o premiera mondiala, folosindu-se expertiza si experienta a 100 de seminarii internationale antirasiste si interculturale, adaptate specific pentru elita, activismul si comunitatile de romi. (Volumul I si II) se adreseaza în primul rând tinerilor activisti romi; cuprinde texte, cu teme interculturale, mediere, animare grupuri, jocuri interculturale, antirasism, management organizational etc.

7. Vocabular Romani - Maghiar - Maghiar - Romani, Szabo Geza, Asociatia de Prietenie Korunk
Un astfel de vocabular nu exista pe piata de carte. Publicarea vocabularului ar ajuta procesul de apropiere dintre romi si maghiari.

8. Cutuma Justitiara - Judecata de pace a romilor, Bobu Nicolae (Uniunea Generala a Romilor din România) Carte despre Romi
Cutuma Justitiara - Judecata de pace a romilor, se doreste a fi o lucrare inedita în peisajul literaturii juridice din România. Este rezultatul a peste 20 de ani de cercetare, iar în majoritatea situatiilor, sunt exemplificari printr-o bogata documentatie autentica din istoria dreptului românesc, istoria universala, cât si doctrine interpretative ale marilor lingvisti de renume mondial în Indo - Europenistica.


9. "Deportarea romilor în Transnistria", din ciclul Studii si documente esentiale pentru studenti, absolventi si activisti romi (Fundatia "Aven Amentza") Studii si documente esentiale pentru studenti, absolventi si activisti romi, Vasile Ionescu
"Deportarea romilor în Transnistria" este un volum selectiv, bazat pe 20.000 de pagini de documentare din Arhivele Statului, Arhivele SRI, Arhivele MApN, cercetate de Fundatia "Aven Amentza" si pe marturiile a 2.000 de supravietuitori ai deportarii, chestionati de Biroul de Documentare pentru Victimele Deportarii în Transnistria.
Coordonator proiect: Vasile Ionescu

10. Faraonii si alte povestiri din viata romilor, Ion Agârbiceanu - Editura Minerva
Romanul reprezinta o fresca larga a vietii romilor, în care sunt înfatisate traiul romilor nomazi cu obiceiurile strabune, precum si viata romilor cu asezari stabile în satele românesti din Transilvania.

11. Contributiuni la istoricul tiganilor din România, George Potra, Editura: Casa de Presa si Editura Mihai Dascal Bucuresti
O lucrare de valoare în care sunt prezentate originea, venirea si raspândirea romilor în Europa, felul lor de a traii, perioada de sclavagism si dezrobirea ilustrata cu documente inedite.

12. Tara pierduta, Luminita Cioaba, Editura Etape Sibiu
O culegere de legende dedicate "celor care si-au dus viata de-a lungul timpului având Cerul acoperis, iarba pîmântului rasarind în sufletul drumurilor lungice nu se termina nici Dincolo de Cer". Lucrarea a aparut în limba romani, româna, engleza si germana.

13. Nestemate din folclorul romilor, Costica Ionel Batalan, Editura Kriterion, Colectia Biblioteca Rroma
Culegere de texte culese în mare parte din folclorul actual al romilor din România, care ofera o imagine, fragmentara, dar de mare acuitate asupra vietii si modului de a întelege lumea romilor. Lucrare bilingva româna, romani.

14. Dramatizare în versuri la "Punguta cu doi bani", Ion Creanga - Elena Nuica, Isabela Banica
Editura Kriterion, Colectia Biblioteca Rroma,
Descriere: O lucrare inedita - editarea în versuri, transpunere pe portativ si traducere în limba romani a lucrarii Punguta cu doi bani, de Ion Creanga. Lucrarea are ca grup tinta cei 12600 de copiii romi care studiaza limba romani în scoli. Lucrare bilingva româna, romani.

15. Aritmetica cls. I-a trilingva, Ion Costin Ionel, Editura Pro Europa
O reeditare a lucrarii aparute în 1997; manualul vine în completarea cunostintelor de limba romani din abecedarul de limba romani; manual a fost distribuit în prin intermediul MEC în toate judetele; contine elemente ale culturii traditionale rome.

16. Studii despre romi: Perspective internationale prin interviuri cu cercetatori occidentali si est-europeni, Viorel Anastasoaie, Laszlo Foszto (înca în stadiul de pregatire)

17. Volum de poezii "Suferinti", Marius Lakatos, Editura Kriterion, Colectia Biblioteca Rroma
Volum de poezii al tânarului poet rom Marius Lakatos. Scopul lucrarii este a ilustra greutatile vietii de zi cu zi a romilor si de a promova valori fundamental umane: iubirea semenului, dreptatea, egalitatea, bunatatea si credinta în Dumnezeu. Lucrare bilingva româna, romani.

18. Practici Pozitive: Jurisprudenta internationala privind discriminarea romilor în accesul la locuri publice, Editura ECA, autor Dezideriu Gergely
Editura Cartii de Agribusiness
Un studiu comparativ privind cazuri de discriminare în fata instantelor nationale si internationale, legislatie si mecanisme specializate în combaterea discriminarii.

19. "La periferia societatii. Romii si serviciile publice în România", de Ina Zoon, (OSI NY , FSD România, CRCR Cluj). Traducere din limba engleza.
Raportul este o prezentare a modului în care romi sunt exclusi de la serviciile publice. Raportul ilustreaza realitatea din viata romilor - discriminarea larg raspândita cu care romii se confrunta zilnic - si care se manifesta prin politici, legi, sau atitudini indiferente sau ostile.

20. "Curs audio de limba si cultura rromilor" (Editura Centrului Romilor pentru Politici Publice "Aven Amentza") Silklioven rromanes
Manual si 2 casete audio, 15 lectii si 15 cântece rrome internationale are rromilor - dialectul caldararesc.
Coordonator proiect: Delia Grigore

21. "Cele mai iubite cantece rome", O colectie adunata de cele mai iubite cantece rome.

22. "Stare de impunitate. Încalcarea drepturilor omului - cazul romilor din România", European Roma Rights Center, Budapesta - CRCR Cluj. Traducere din limba engleza.
Volumul este o actualizare a unui raport anterior "Sudden Rage at Down. Violence against roma in Romania" (1996) si documenteaza multiplele încalcari si obstacole discriminatorii împotriva romilor.
Coordonator proiect: Claude Cahn - ERRC, Claudia Macaria - CRCR

23."Practici pozitive în comunitatile de romi" (Agentia de Dezvoltare comunitara ÎMPREUNA)
Lucrarea se adreseaza deopotriva ONG-urilor romilor, autoritatilor centrale si locale, persoanelor din serviciile publice. Ea pune în lumina o parte din actiunile initiate în/sau pentru comunitatile de romi din România.
Coordonator proiect: Mariea Ionescu

Finantatori: Fundatia pentru o Societate Deschisa România

Coordonator Program: Claudia Macaria

Pe programul de Cultura a fost tiparita si lucrarea: "Basme rome". - culegere de basme ale romilor
Coordonator proiect: Ioana Etves, Fundatia Wassdas

 
Contact Link-uri
(C) 1999 - 2009 / Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi [email protected]
Home Home Home Home Home